MENU

mobilicon.png

17. kerület, Pesti út 217.: 0630/349 07 01

17. kerület, Hősök tere 16, Liget center: 0670/554 14 42

 Fót, Dózsa György út 44.:  0670/554 24 70

 Veresegyház, Budapesti út 3/b:  0670/774 57 74

A thai masszázsról

Izgatottan vártam, hogy végre leszálljunk, már 15 órája a levegőben voltunk. Mondanom sem kell az én rossz derekammal, ízületi fájdalmammal nem volt egy leányálom ez az út. Most már azt mondom, minden pénzt, időt, kellemetlenséget megért. Itthon vettem egy útikönyvet, amit volt időm a repülőn átolvasni, de az utam során sok hasznát nem vettem. Egy dolog viszont megragadt benne, egy mondat, ami így szól:

 

„Thaiföldi utazásunk során a thai masszázst kötelező kipróbálni”.

 

Akkor még nem is sejtettem, hogy ez a mondat az életemet változtatja meg és hamarosan a feleségemmel saját thai masszázs szalont fogunk üzemeltetni. Végre leszálltunk, meglepően gyorsan ki tudtunk csekkolni és már kint is voltunk… Hatalmas volt a tömeg a taxiknál, így volt időm egy kicsit elmélyedni gondolataimban. A pálmafák, a meleg párás levegő, a hangzavar, semmi nem érdekelt csak az amit a thai masszázsról olvastam. Különös érzés kerített hatalmába mintha otthon lennék, megnyugodtam és az járt a fejemben, hogy hazaérkeztem. Tudtam nem véletlen az, hogy itt vagyok, nekem ezen a helyen dolgom van. Hívhatjuk ezt megérzésnek, intuíciónak vagy karmának, mindegy a lényeg, hogy figyeljünk a jelekre, mert nincsenek véletlenek. Most már tudom, hogy miért vonzott mindig is Ázsia misztikus világa, miért ragadtam le Thaiföldnél, ahol megismertem a thai masszázs lényegét, ami helyre hozta az életemet, mind fizikailag mind lelkileg. Ezt a változást pedig szeretném átadni azoknak, akik eljönnek hozzánk a XVII. kerület első eredeti Thai masszázs szalonjába.

 

Thaiföldön északra is utaztunk, Chiang mai-ba, türelmetlenül vártam az első masszázs szalon látogatását. Este volt mire megérkeztünk a szállásunkhoz, így gondoltam, az időeltolódás miatt amúgy sem tudok aludni, ezért majd részletesen átolvasom a thai masszázsról írtakat a neten. Pechemre éjszaka lelassult a net, így csak pár képet tudtam megnézni, ami számomra nem volt valami bizalomgerjesztő. A különféle fogások, csavarás, tekerés, taposás látványa miatt elbizonytalanodtam, de estére már a vállaim is megfájdultak. A derekamba, hátamba nyilaló fájdalom már lassan elviselhetetlen volt. Így lesz ami lesz alapon legyőzve kételyeimet eldöntöttem, hogy másnap felkeresek egy szalont.

 

Aztán nehezen, de el tudtam aludni. A derékfájdalmaim, zsibbadások miatt rosszul aludtam és csak pár órát. Reggeli után feleségem kérésének eleget téve először egy kolostort mentünk meglátogatni, ahol a kapun belépve megláttam néhány turistát, akiket a kolostor kertjében kialakított masszázs szalonban kezeltek. Bementem, a masszőr mosolyogva üdvözölt, megkérdezte mit szeretnék, elmutogattam, hol fáj és kértem, hogy segítsen. Zavarban voltam, olyan gondolatok jártak a fejemben, hogy egy masszázs miért is tudna segíteni a problémáimon, gondoltam, majd visszamegyünk a szállásra és beveszek megint egy fájdalomcsillapítót.

 

Aztán ez a kisember elkísért egy terembe, ahol a kezembe adott egy vékony masszázs ruhát, hogy öltözzek át és mielőtt kiment mosolyogva csak annyit mondott „relax, sir”. Kellemes lágy zene szólt, a levegőben virágillatot éreztem (később megtudtam, hogy levendulát használnak) kezdtem megnyugodni, ellazulni és bízni abban a kisemberben, aki az imént kiment. A földön egy tatami volt leterítve (eredeti japán szőnyeg) arra feküdtem. Arra gondoltam ez a 150 cm-es thai kisember, hogy fog engem jól megmasszírozni, amikor otthon nem tudnak a 120 kg-os masszőrök.

 

Ahogy teltek a percek a gondolataim egyre mélyebbek voltak soha nem éreztem ilyet, mintha megszűnt volna a külvilág és csak én lennék az egész világon, így csak magamra figyeltem. Egy hangot hallottam, hogy kész vagyok-e, már a talpam a kezében is volt és olyan magas szintű tudással kezdte el nyomkodni a talp akupunktúrás pontjait egy erre speciálisan kialakított fa pálcikával, amilyet még sehol nem tapasztaltam. A test energia vonalait követve ezt végig csinálta, aztán már a hátamat taposta, ők kézzel, könyökkel, térddel, lábbal is dolgoznak, ezért mindennél hatékonyabbak. Szakszerű mozdulatokkal ropogtatta ki a hátamat, érezte, tudta, hol van a probléma és ezt teljes mértékben megoldotta.

 

Lazító mozdulatokkal, fogásokkal segített a kötött izomzatomon, ízületi panaszaimon. A masszázs befejezése egy fejmasszázzsal ért véget, ami megpecsételte a teljes meditatív állapotba kerülésemet. A gondolatok a fejemben elcsendesedtek, kitisztultak, a testem ellazult, fájdalmaim megszűntek. Újjászülettem. A masszázs befejeztével a kisember meghajolva köszönte meg, hogy segíthetett nekem és ez a gesztus volt számomra a CSODA.

 

Thaiföldön „Nuad”-ként ismerik a thai masszázst. Indiából ered, indiai buddhista szerzetesek által gyakorolt ájurvédikus technikák alapjaira épül, de a kínai gyógyászat is hatással volt rá. A thai gyógyászat tudományát ősi páli nyelven pálmaleveleken őrizték, de 1767-ben burmai csapatok betörése alkalmával az írásos emlékek jelentős része elpusztult. Ami megmaradt azt III. RÁMA király összegyűjtötte és Bangkok ma egyik legnagyobb, legősibb templomának a WAT PHO-nak a falába vésette. A Thai masszázs megalapítója Buddha kortársa és barátja JIVAKA KUMAR BHACCHA volt, aki buddhista szerzetesek és orvosa volt.